De Ultralichte Mactronic REBEL 400 hoofdlamp

Sinds 2 jaar ben ik actief in het hangmatkamperen en tijdens een online bestelling kreeg ik bij het kopje “andere bestelden ook” een hoofdlampje voor 6 euro te zien.

Voor dat geld kon ik het niet laten. Na een paar avonturen verder had ik toch een paar wensen voor als ik eens een andere hoofdlamp moest kopen. Ik was op zoek naar een wat stabielere hoofdlamp en een lamp met de kleur rood en dat eventueel in combinatie met wat geler licht. Toen kwam daar de verloot-actie van Tikaani Outdoor langs en ik was de gelukkige winnaar van een mooie Mactronic Rebel 400 hoofdlamp!

Na de overhandiging in het hoofdkwartier van Tikaani Outdoor heb ik thuis eerst even geworsteld om hem uit zijn verpakking te krijgen. Dit was zo’n hard plastic verpakking met daar omheen stevig karton met onder andere de merk / type en de nodige informatie. Maar zoals elk outdoor persoon ligt er ergens in huis wel een scherp outdoor mes waardoor de verpakking toch toe moest geven.

De eerste indruk na het uitpakken is dat het lampje met zijn 34 gram ultralicht is en toch degelijk aan voelt. De kunststof behuizing voelt sterk aan en ziet er ook stoer uit. De stof van de hoofdband is heerlijk zacht en toch erg elastisch. Bij het lampje zit ook een clip om hem ergens aan vast te kunnen maken zoals aan de voorkant van je pet, op de band van je tas of aan de binnenkant van je tent of hangmat. De gebruiksaanwijzing welke meegeleverd is, is in het Duits, Pools en Engels en is prima te volgen daar het eigenlijk niet zoveel uitleg nodig heeft. Bijgeleverd is een micro-USB kabel om de 3,7V 600mA interne accu op te laden in 3 tot 3,5 uur.

Tijdens de eerstvolgende trip met de kano ging het lampje dus zeker mee! De hoofdband om het lampje gerold is hij 6cm in diameter en 3,5cm dik. Deze stop je dus zo in side-pocket op je heupband van je rugtas of stop je zo weg in het tasje waar jij je spulletjes hebt voor als je in het kamp bent.

Nadat wij ons kampje gemaakt hadden was het ook zo donker dus kwam hij goed van pas. Bij het opdoen voelt hij heel stabiel aan, stukken beter dan mijn vorige lampje. De hoofdband is makkelijk te verstellen door de 2 stevige kunststof clips. Doordat er 2 silicone banen aan de binnenkant van het band zitten verschuift hij ook niet en het lampje zelf wiebelt ook niet op je hoofd ook niet bij hevig ja of nee schudden tijdens de discussies bij het kampvuur.
De lamp heeft 4 verschillende kleuren licht, rood licht, geel licht, wit licht en een combinatie van geel en wit. Alle kleuren zijn dimbaar en dat is echt super ideaal.

Zo schijn je niet gelijk de uilen het bos uit als je even om je heen kijkt of zit je buurman de eerste 10 minuten met een witte vlek voor zijn ogen. In de kleur rood kan hij ook knipperen en SOS signaal geven, deze zijn alleen niet dimbaar.
Gebruik je de combinatie geel en wit licht op de sterkste stand is het 400 Lumen voor 2,5 uur en schijnt je bundel 33m ver. In de gedimde stand heb je 40 Lumen voor 7,5 uur en kom je 10m ver. Als je het rode licht gebruikt heb je 14 Lumen voor 5,25 uur en schijn je 5m ver. In de gedimde stand met rood licht heb je 1 lumen voor 36,5 uur met 2 meter zicht voor je.

Persoonlijk vind ik het rode en gele licht het prettigst. Geel licht volledig gedimd voor de sfeer en rood halverwege, zodat je er nog wat aan hebt.
De laatste trip met de hangmat hadden we met ons vieren veel plezier van het lampje. ‘S avonds bij het kamp gebruikten we hem om ons kampje te verlichten in de gele stand en iets gedimd. Zo konden de twee dames een kaartspelletje doen met genoeg licht om de kaarten te zien en konden wij als mannen onder het genot van een drankje wat ouwehoeren zonder last te hebben van het licht. Op het moment dat ik de hangmat in kroop zette ik hem op het rode licht zodat je niet van de lichtbundels door het bos kreeg en het rustig is aan de ogen.

Het gele licht is een geweldige sfeermaker in de avond

Na een flink aantal nachten deze hoofdlamp te gebruiken is dit toch wel een heel fijn lampje. Zeker gezien de mogelijkheden, de kleuren en dimfunctie, die hij heeft in combinatie met het gewicht en de afmetingen.

Het enige minpuntje wat ik heb kunnen ontdekken is dat als je met je linkerhand het lampje bediend dat je met je duim het flexibele beschermlipje kan open duwen waar de micro-USB poort achter zit. De eerste trip had ik dat in ieder geval af en toe en dat was wel irritant. De tweede trip had ik daar minder last van, wellicht moet je even wennen aan hoe je de hoofdlamp bediend. Maar buiten deze kleine note is het echt een hele fijne hoofdlamp.

De prijs kwaliteit van deze lamp is naar mijn mening erg goed. Van deze lamp ga ik nog heel veel plezier beleven dat is zeker!

Groetjes,

Albert van den Boom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *