Hangmat kamperen met… Jochem Myjer

‘Ik slaap lekker in de hangmat vannacht’ 😀

Jochem Myjer op onze outdoor cursus voor volwassenen

Team BackpackingLight.nl probeert de laatste jaren het hangmatkamperen met grote passie meer onder de aandacht te brengen van kamperend Nederland. Niet al te lang geleden leerden wij Jochem Meijer kennen bij één van onze outdoor cursussen. Na een gezellig weekend en vele verhalen (en woordgrappen) over onze gezamenlijke passies, zijn wij regelmatig in contact gebleven.

Nu hebben wij Jochem bereid gevonden om mee te werken aan ons eerste interview in de reeks: (Hangmat)kamperen met…

Lets go!!


– Voor de mensen die onder een steen hebben gelegen de laatste jaren… Wie ben je en waar komt jouw liefde voor de outdoors vandaan?

 Ik ben Jochem Myjer, komiek en kinderboekenschrijver maar ooit begonnen aan studie biologie. ‘ In de natuur zijn‘ is voor mij thuiskomen. Daar voel ik me eigenlijk het meest op mijn gemak en ben ik het gelukkigst.

– Wat is eigenlijk de reden voor jou om de natuur in te trekken en te kamperen?

Even de resetknop indrukken na een drukke tijd. Het leven even simpeler maken. Huis en eten in de rugzak en niet in rondjes lopen maar ergens heen. Dat is zo zaligmakend.

– Ik weet ondertussen natuurlijk dat je heel enthousiast bent geworden over het hangmat kamperen; hoe is dit zo ontstaan en wat maakt het hangmat kamperen nu zo geweldig voor jou?

Volgens mij zag ik het voor het eerst op YouTube.

Daarna was ik meteen om. Naarmate je ouder wordt worden die kampeermatjes steeds oncomfortabeler. De hangmat is in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken heel goed voor rug en nek: na de eerste nacht werd dat bevestigd. Daarnaast is alles fijn aan hangmat kamperen. Van de grond af, veel lichter in gewicht, mooier uitzicht, sneller opgezet en ik gebruik hem thuis en op texel ook vaak in de tuin. Vakantiegevoel in eigen tuin. Heerlijk.

– Hangmat kamperen is een hele gave en in Nederland vrij nieuwe manier van kamperen. Pak jij ook nog wel eens de tent?

Je mag in Nederland niet wildkamperen en er zijn nu helaas nog te weinig campings waar je een hangmat kwijt kan. Dus dan gaat de tent mee, maar dan mis ik altijd weer mijn Lesovik Draka hangmat.


– Wat vind je eigenlijk helemaal ruk aan het kamperen met een hangmat?

… daar moet ik even over nadenken haha.. oja… als de onderdeken ( onder de hangmat om bevroren kont te vermijden) midden in de nacht onder de hangmat vandaan schiet. Midden in de nacht pissen is ook niet fijn. Maar een plasfles of uribag voor ‘mannen die het qua lengte niet redden om hem buitenboord te zwaaien’ is de oplossing 😀

– Chillen in een hangmat is één ding maar om dit ook op de juiste manier doen zonder de bomen te vernielen en ook nog goed te kunnen slapen is een tweede. Hoe ben je aan deze kennis gekomen?

Ik kan nu wel met een heel mooi verhaal komen dat ik het allemaal opgezocht heb, maar de waarheid is dat ik het allemaal van jou geleerd heb via jouw YouTube-kanaal. Extreem handig. Dank daarvoor.

– Wat is voor jou het meest favoriete stukje outdoor gear als je de natuur in trekt?

 Sea to summit waslijn is top . Geen wasknijpers nodig. En superklein.

Ook ideaal voor de hangmat is het kussensloopje met elastieken koord van Tikaani’s Gearlab. Zorgt ervoor dat je kussen niet telkens wegglijdt in de hangmat.

– Hoe ziet jouw ideale kampeertripje eruit? Ga je het liefst alleen, met het gezin of vrienden? En is dit juist in eigen land of het liefst ver erbuiten?

 Het liefst alleen. Sorry. Even jezelf tegenkomen en daar weer vrienden mee worden. Het liefst in eigen land omdat het het moeilijkste in het leven is om het geluk dichtbij te vinden. Noorwegen is paradijs en de Alpen ook, maar ik vind het altijd extra stoer om net zo verrast te worden in eigen land! Maar dan moet je even extra je best doen !

– Hoe zorg je voor jezelf onderweg qua eten en drinken en hoe ga je eigenlijk om met persoonlijke verzorging in de wildernis?

Ik probeer altijd al het eten mee te nemen.

Ik start vroeg en tot de lunch eet ik enkel wat digestive koeken met chocolade of trail-mix. Als lunch meestal havermout en s avonds drie gangen cup a soup, gedroogd voedsel (firepot is goed te doen)  en als toetje stukje chocoladereep.

Persoonlijke verzorging ? Water over mijn kop of ergens als Adam het water in. Altijd merinowolshirt (stinken bijna niet) . Na afloop van elke wandeling wel altijd Gerlachs Gehwol zalf op mn voeten. Schijten doe ik netjes met jullie “opschepper” schepje en leave no trace. Verbazingwekkend hoe weinig afval je eigenlijk gedurende zo’n tocht.


Jochem Myjer met zijn Lesovik hangmat gear

– Je vertelde mij dat je naast “Amateurbioloog” ook heel graag gaat vissen. Combineer je deze kennis en kunde ook op jouw kampeer avonturen? En hoe doe je dat dan?

Ja het liefst eet ik van de natuur. Vooral in zoute omgeving kan ik me aardig redden. Oesters, mosselen  en aliekruken als voorgerecht. In Nederland probeer ik zeebaars te vangen met de vlieg/streamer  maar is altijd lastig.  In Scandinavië vang ik graag forellen. Niets lekkerders als eten wat je zelf vangt. De meest eerlijke manier van eten. Ik heb altijd een aftma #6 bij me. Kun je eigenlijk alles mee vangen. Ook snoek/baars in Zweden.  (Baars is heel lekker) Paar vliegen en paar streamers en intermediate  lijn. Drijvende lijn en droge vliegen is leuker, maar iets onder het ware is efficiënter.

Vliegvissen kun  je alles mee vangen en is licht qua gewicht.

Welke grote droom heb jij nog als het gaat om outdoor ervaringen?

Ik wil nog een keer afgezet worden met een helikopter en met een  kano dan de rivier al vissend afvaren in Canada. Met mn beste maat Willem.

De mensen die dit interview lezen, hebben allemaal een passie voor het outdoorleven. Wat zou jij hen graag willen meegeven?

Ga zo veel mogelijk offline. Telefoon uit en lopen. De eerste uren nog veel gedachten daarna loop je gewoon. Ik vind dat magisch.

– Een extra “rode kaart vraag” vanuit team backpackingLight.nl: Slaap je nu vaker in de hangmat buiten of op de bank?

 Hahaha! ‘Ik slaap lekker in de hangmat vannacht’  bekt niet zo lekker maar is wel dichter bij de waarheid! 🙂


Jochem, hangmattie, super bedankt dat wij jou als “pionier” in onze leuke reeks “Hangmat kamperen met…” mochten ontvangen. Heel veel succes met het uitdokteren en voorbereiden van jouw nieuwe show en alle Andere drukke dingen die je doet. Wij zijn rete benieuwd naar het resultaat en zullen zeker bij één van de eerste voorstellingen vooraan staan om je toe te juichen!

We zien elkaar vast snel weer en tot die tijd… Hang loose!

Groetjes Mike en Taiga

Team BackpackingLight.nl

Site Jochem Myjer, Facebook, instagram, Youtube

6 gedachten over “Hangmat kamperen met… Jochem Myjer

 1. Wat leuk dat jullie dit gedaan hebben. Ook weer leuke tips voor gebruik. Mooier nog het enthousiasme om in de
  Natuur te zijn en te bivakkeren. Geniet weer op volgende uitjes.
  Gr. Marc

  1. Bedankt voor deze reactie Mark! Heel leuk om te lezen dat het in goede aarde valt.

   Tot de volgende 😀 Er komen er meer

   Groetjes Mike en Taiga

 2. Bij de Natuurkampeerterreinen van de ntkc kun je op verschillende plekken hangmatkamperen. Altijd open en vaak heeeel rustig en midden in de natuur.

  1. Zeker weten! De NTKC is een hele fijne club waar ook hangmatters welkom zijn! Ook Stichting de Groene Koepel, Natuurkampeertereinen heeft campings in hun register staan waar je kan hangmat kamperen. Je kan zelfs selecteren op de site of het mogelijk is of niet tegenwoordig.

   Wij schreven de stukjes in het groene boekje van 2022 over hangmat kamperen. Daar vind je ook allerlei info 😀

   Dank voor de feedback! Altijd waardevol voor de lezers.

   Groetjes Mike en Taiga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *