Hangmat Kamperen met… Martijn Brandenburg

Martijn Brandenburg is toch wel één van de Nederlandse, door de wol geverfde , die-hard hangmat kampeerders. Hij is zeker al meer dan 10 a 15 jaar bezig met deze manier van kamperen en daarnaast een goede vriend van Mike. Martijn heeft Mike zelfs op het juiste pad geholpen waar het om hangmat kamperen gaat en hij is dus eigenlijk ook een spil geweest in van wat Tikaani Outdoor / BackpackingLight.nl nu is.

Mike is Martijn altijd dankbaar geweest voor alle informatie en natuurlijk de vriendschap en daarom leek het hem gaaf om Martijn eens aan de tand te voelen over zijn ervaringen.

Veel leesplezier 😀

Wie ben je en waar komt jouw liefde voor de outdoors vandaan?

Mijn naam is Martijn 44 jaar en ik woon in Dronten, maar ben opgeroeid in het altijd mooie Doornspijk en Elburg.

Als je opgroeit aan het Veluwemeer met in de rug de Veluwe dan kan het bijna niet anders dan dat je een liefde voor de natuur ontwikkeld.

Al denk ik dat het er eigenlijk altijd wel in heeft gezeten!

Om later in mijn ondeugende begin 20 samen met een goede vriend Leon de eilandjes op het Veluwemeer kamperend onveilig te maken.

Al doende begon ik mij spelende wijs steeds meer te verdiepen in verschillende disciplines. En al snel veranderde een heerlijke hobby in bijna een obsessie

Wat is eigenlijk de reden voor jou om de natuur in te trekken en te kamperen?

Dat kan bijna een ontelbaar redenen hebben…. Vaak Is dat er gewoon even uit zijn omdat de werkweek pittig was, en ik even wil ontspannen.

Ook omdat ik graag met vrienden samen wil genieten van deze geweldige hobby en het echt wel weer tijd is om samen af te spreken.

Om onder het genot van een biertje starend in het kampvuur de dagelijkse zaken van het leven te bespreken.

Maar vooral omdat ik er behoefte aan heb even buiten te zijn!

Wakker te worden samen met de vogels.

Mijn eerste kopje koffie terwijl de rest van de omgeving om mij heen nog in rust is.

Het geeft mij iets wat ik nergens anders vind en ik vind het geweldig!!!

Hoe is jouw liefde voor het hangmatkamperen ontstaan?

Ik heb de gewoonte om als een onderwerp mijn interesse trekt er helemaal in te duiken!

Jaren geleden via Youtube wat van hangmat kamperen gezien.

Naar aanleiding daarvan een Ticket to the moon Double gekocht en al na de eerste nacht wiebelend op een matje in de hangmat was ik verkocht.

Om daarna alles op het gebied van hangmatjes en kamperen op te zoeken te bekijken en daar waar mogelijk uit te proberen.

Maar sliep ook al in 2005 en 2006 op werk tijdens nachtdiensten in de zomermaanden zo’n 3 nachten per de week in een Brughangmat met standaard van de Hema.

Ooit eens gekregen van mijn zus en vond dat prettiger dan een matje op de grond.

Had dus al wat ervaring…. Maar dit had weinig met kamperen te maken.

Hangmat kamperen is een hele gave en in Nederland vrij nieuwe manier van kamperen. Kampeer je ook nog wel eens op een andere manier? En zo ja, waarom maak je dan deze keuze?

Ik vind oprecht alle disciplines van het kamperen geweldig. En zal mijzelf nooit uitsluitend tot 1 vorm begrenzen.

De keuze ligt voor mij aan het jaargetijden, heb ik de hond mee ja of nee, wil ik een vuur naast mijn bed, het weer van de laatste dagen dus of alles nat doorweekt en modderig is of juist droog.

Maar bovenal…. Waar heb ik op dat moment zin in!!!

Waar let je op in de keuze van jouw materiaal?

Mijn eerste vereiste is een degelijk ontwerp met daarbij gebruikers functie.

In het verlengde hiervan ook de materiaalkeuze.

Denk bv aan extreem licht of juist een wat steviger materiaal.

Als het zomer is en het weer is goed dan probeer ik vaak zo licht mogelijk te pakken en kies ik dus ook voor lichtere materialen.

In de winter met meer onstuimig weer maar ik bewust de keuzen om bv een steviger tarp mee te nemen die dan vaak ook net iets zwaarder is.

Wat vind je een nadeel aan het kamperen met een hangmat?

Wat mij betreft zijn er slechts 3 nadelen als het om hangmat kamperen gaat.

1e je bent altijd afhankelijk of er wel bomen zijn om de hangmat aan op te knopen. Dus bv niet zo handig wanneer je een route loopt in de bergen.

2e bij het omkleden heb je net even wat minder privacy.

Dit laatste vind ikzelf geen probleem maar het is natuurlijk wel het geval.

3e bij heel onstuimig weer met slagregens kan is het toch wel heel lekker als je een gesloten huisje hebt.

Onder een tarp in een hangmat ben je toch wat meer blootgesteld aan de elementen. Al is ook dit met behulp van de juiste materialen wel te verhelpen. Door bv gebruik te maken van een grotere tarp en deze naar tot de grond af te spannen en bv een Winter top te plaatsen in plaats van het muggengaas van je hangmat.

Chillen in een hangmat is één ding, maar om dit ook op de juiste manier te doen zonder de bomen te vernielen en ook nog goed te kunnen slapen is een tweede. Hoe ben je aan deze kennis gekomen?

Wanner je youtube opent en je eerste filmpjes gaat bekijken over hangmat kamperen, dan komt de term Treehugger of Treestraps vrijwel direct voorbij.

Dit heb ik direct opgeslagen en ter harte genomen. Heb ook altijd 1 extra Treehugger bij mij Just in Case!

Wat is voor jou het meest favoriete stukje outdoor gear als je de natuur in trekt?

Dit is oprecht een heel laste vraag… Maar ik denk dat dat mijn Finnrover Loue is J

Dit is een heel traditioneel onderkomen afkomstig uit Finland en als de weersomstandigheden juist zijn dan is dit echt een geweldige manier van kamperen. Maar dan wel helemaal aangekleed met schapenvachten erin en alle speeltjes uit mijn grote verzameling

Maar ook mijn favoriete hangmat de Warbonnet XLC met shelf is een absolute Topper!!! Extreem comfortabel en een echt kwaliteit product.

Of misschien wel mijn Tenttipi 9 Persoons woonhuis met luifel en kachel waar mijn Vriendin ik en onze hond Vos heerlijke nachten samen in hebben gemaakt.

De keuze is reuze en ik vind het allemaal leuk!

Hoe ziet jouw ideale kampeertripje eruit? Ga je het liefst alleen, met het gezin of vrienden? En is dit juist in eigen land of het liefst ver erbuiten?

Het liefst kampeer ik samen met een klein groepje vrienden. En dan maakt voor mij het niet veel uit of we de kou in de Vogezen samen trotseren.

Of slecht 1 nachtje pakken bij mijn lokale natuurcamping 10 min van mijn huis in een warm zomer weekend.

Hoe zorg je voor jezelf onderweg qua eten en drinken en hoe ga je eigenlijk om met persoonlijke verzorging in de wildernis?

Ik probeer altijd wel de persoonlijke hygiëne in orde te houden door een washand mee te nemen, de tandjes goed te poetsen en handjes te wassen.

Een heel handig product is de kleine mini bidet gemaakt om op een waterflesje te duwen en daarmee je kont/billen te wassen na een grote boodschap.

Dit scheelt veel papier, rommel en je bent veel schoner!

Dit merk je zeker als je een paar dagen in het veld bent, dan is dit super prettig en zeker een aanrader om je eens in te verdiepen.

Ik moest even over een kleine drempel heen maar zit nu standaard in de tas.

Wat betreft maaltijden vind ik het leuk om mijn eigen droogvoer zakken te maken.

Ik bereid dan een hele grote pan met bv chili…. Deze droog ik in mijn voedseldroger en vacuümmeer dat in afgewogen zakken. Op deze manier weet ik wat ik eet en dat het lekker is.

Welke grote droom heb jij nog als het gaat om outdoor ervaringen?

Ik zou heel graag een grote tocht op de motor maken naar bv oost Europa of richting Scandinavië.

Alles mee op mijn Royal Enfield Himalayan en dan een week of 3 vrij zwerven.

De eerste voorbereidingen wat betreft bepakking ben ik al aan het treffen.

Nu alleen nog tijd vinden om te gaan.

De mensen die dit interview lezen, hebben allemaal een passie voor het outdoor leven. Wat zou jij hen graag willen meegeven?

Geniet van al het moois om je heen!!

En limiteer je niet tot 1 discipline van deze geweldige hobby of lifestyle.

Maar vertel niet te veel mensen over onze passie. Want voor dat je het weet is het straks zo druk buiten dat wij weer opzoek moeten naar een andere hobby 😀

Groetjes, Martijn 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *