Hangmatkamperen in Nederland steeds populairder!!

Hangmatkamperen wint in Nederland aan populariteit. Steeds meer Natuurkampeerterreinen spelen daar op in door speciale hangmatplaatsen aan te bieden. Benieuwd of het iets voor jou is?

Een complete hangmatset van het merk Lesovik

Over het algemeen wordt aangenomen dat de oorsprong van de hangmat in Zuid-Amerika ligt. Op zich logisch, als je bedenkt wat daar ’s nachts allemaal over de grond kruipt en sluipt, dan ga je het vanzelf wel hogerop zoeken. Bovendien blijft je slaapplaats in de vochtige jungle zo beter droog. Door Europese ontdekkingsreizigers is de hangmat op schepen in gebruik genomen als een praktische manier van slapen, en is zo uiteindelijk bij ons terecht gekomen.

Vandaag de dag wordt het hangmatkamperen steeds populairder, en dat is niet zonder reden. Het is een super gave en comfortabele manier van kamperen: er is niets fijners dan in je hangmat liggen, kijkend naar de natuur om je heen terwijl je langzaam in slaap valt. Een groot voordeel van slapen in een hangmat is dat het zeer makkelijk schoon te houden is. Doordat je boven de grond hangt, hoef je je geen zorgen te maken over schuine grond, dennenappels, stenen, bookwortels, zand, modder enz enz. Ook jouw footprint op de natuur is zeer minimaal met een hangmat. Als je de juiste uitrusting gebruikt om de boombast te beschermen, (Treehuggers) beschadig je niets. De grond blijft zoals hij was zonder platgestampte oppervlakten en als je de dag van vertrek omkijkt, hoef je nagenoeg geen sporen achter te laten.

Omdat een hangmat tussen twee objecten in de lucht hangt, kan koude lucht niet alleen van boven en van de zijkant komen. De grootste afkoelende factor is de onderkant! Daarom gebruik je een onderdeken, ook wel underquilt genoemd. Deze bevestig je onder de hangmat, zodat je een isolatielaag creëert. Met de juiste onderdeken kun je zelfs midden in de winter nog comfortabel ‘hangen’.

Naast isolatie aan de onderkant heb je ook isolatie aande bovenkant nodig in de vorm van een slaapzak of een bovendeken (topquilt). Neem ook altijd een tarp als bovendekking mee. Je weet nooit of het gaat regenen en dit zou heel vervelend zijn voorm de isolatiematerialen en jouw verdere uitrusting! Ook is het slim om een handje vol haringen mee te nemen. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan wanneer je met een tent, matje en slaapzak op pad gaat.

Mensen denken vaak dat hangmat kamperen duurder en zwaarder is dan tentkamperen maar dat is zeker niet het geval!

De meest gemaakte fout in het hangmat kamperen is wel de banaan houding.. 😀 Als je als een banaan in de hangmat gaat liggen krijg je last van overstrekte knieën, last van de nek, rug en schouders. Dit is iets wat de meeste beginners niet weten. Het is de bedoeling dat je diagonaal in de hangmat ggaat liggen. Zo krijg je een comfortabel en recht ligvlak. In het plaatje hieronder kan je zien wat er met een diagonale lig bedoelt wordt. De schouders aan één kant en de voeten aan de andere kant schuin, of juist liever andersom.. Alles kan . Door zo te gaan liggen heb je een maximaal comfort en de perfecte houding om te slapen.

Lig je graag op de zij, dat kan ook gewoon maar blijf wel het liefst in de diagonale hoek voor de optimale “lig”

Let bij het ophangen van je hangmat op de volgende punten:

  • Zoek naar twee stevige bomen van minimaal 25 cm in diameter die optimaal 4.5 of 5 meter uit elkaar staan (ongeveer zes stappen).
  • Bevestig de hangmat op ooghoogte, waarbij je het voeteneind zo’n 15 centimeter hoger hangt dan waar je met je hoofd gaat liggen. Dit voorkomt dat je met je bovenlichaam naar onderen schuift als je gaat liggen.
  • Houd rekening met de hoek van je bevestigingslijnen tussen het ankerpunt en de hangmat. Deze hoort ongeveer 30° te zijn. Dit is makkelijk te controleren door van je duim en wijsvinger een pistool te maken en deze tegen je bevestigings lijn aan te houden. Zie weer de afbeelding van het handje hieronder op het plaatje 😀
  • Rits de hangmat goed open en ga voorin, in het midden van de hangmat zitten. Kraken en wiebelen is daarbij normaal hoor! Stel hem dan een beetje naar wens af met wat finetuning. Probeer de hangmat zo op te hangen dat je met de voeten bij de grond kan als je in de hangmat zit. Dit verhoogt het gebruikersgemak en het comfort enorm!
de drie belangrijkste stappen voor de juiste hang!

Wil jij na het lezen van deze blog nog veel meer weten over het slapen in een hangmat? Je mag altijd contact met ons opnemen voor advies op maat of een persoonlijke afspraak in onze showroom. Mike helpt, als één van de weinige hangmat specialisten van Nederland, regelmatig mensen bij hun zoektocht naar een mooie, comfortabele hangmatset.

Naast persoonlijk advies geeft Mike van BackpackingLight.nl ook regelmatig hangmat workshops en lezingen op locatie. Proefslapen in een complete Lesovik leen/huurset is ook geen probleem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *