Waarom kleden in lagen?

De theorie achter het lagen systeem is het idee dat je je kleedt met meerdere opbouwende lagen voor jouw buiten avontuur. 

Voeg een kleding laag toe als je het koud hebt, doe een kleding laag uit als je het te warm hebt. 

Hoe verleidelijk het ook is om een dikke vette gewatteerde jas aan te trekken, dit is niet de juiste oplossing om je warm te houden in de koude buitenlucht. 

Wat gebeurt er namelijk als je bij lichamelijke inspanning begint te zweten en jij slechts één laagje aan hebt? Je wordt kletsnat omdat je deze ene laag niet even uit kan trekken om af te koelen.

Omdat je onder jouw dikke vette jas dan nat bent geworden van het zweet, koel je heel snel af als je stil gaat staan. 

De natte onderkleding trekt de warmte snel uit het lichaam waardoor ook de isolatie eigenschappen van de dikke gewatteerde jas niets meer doen. 

Het lichaam moet namelijk zelf de warmte genereren en deze in de isolatie van de jas afgeven. Isolatie werkt helaas naar twee kanten. Bij een koud lichaam houdt het dan daarom ook de kou vast.

Er zijn dus twee hoofdredenen om in laagjes te kleden:

1. Veelzijdigheid

2. Extra warmte

Veelzijdigheid:

Met meerdere lagen kun je een laag uit doen of juist een laag extra aantrekken om je kerntemperatuur te reguleren zodat je niet gaat zweten. 

Vooral in koudere omstandigheden bij zware inspanningen is het onverstandig om te veel te zweten. Dit moet je tot een minimum zien te beperken omdat je anders na de inspanning zit te bibberen van de kou.

De eenvoudigste manier om dit te doen is een laag uit te trekken als je meer inspanning gaat leveren en deze weer snel aan te trekken als je stopt met deze inspanning. 

Krijg je het bij de inspanning alsnog warm, neem dan nog een laag weg uit het systeem. Het is eigenlijk heel simpel maar o zo effectief.

Extra warmte:

Wist je dat, door meerdere lagen te dragen, je extra stilstaande lucht tussen elke laag opsluit?

Deze stilstaande lucht fungeert als een isolator. Als je dit principe begrijpt, is het logisch dat meerdere lagen een betere isolatie bieden dan één dikke laag. 

Het reguleren van deze warmte en hoeveelheid stilstaande lucht kan worden beïnvloed door een laag aan- of uit te trekken.

Wat zijn nou de verschillende lagen waar ik over na moet denken?

De onderkleding:

De onderkleding is de aller belangrijkste laag en deze moet je dus zorgvuldig  uitkiezen. De huid is namelijk je grootste orgaan, en hoe comfortabel jij je tussen de oren voelt is vaak direct af te leiden van het comfort van de huid. 

Met goede onderkleding behaal je dus direct resultaat in plezier en moraal. Als de onderkleding oncomfortabel zit of nat en koud word, merk je dit meteen en jouw comfortlevel word drastisch minder. 

De juiste onderkleding kan jou dus maken of breken in een outdoor situatie. Geloof me, met goede onderkleding word jouw avontuur een stuk leuker.

De onderkleding heeft grofweg twee hoofdfuncties:

1. Het verplaatsen van vocht van de huid

2. De regulatie van de kerntemperatuur

Vochtmanagement is een van de sleutels tot succes in de buitenlucht. Jouw onderkleding moet in staat zijn om het zweet zo efficiënt mogelijk van de huid te transporteren naar buiten toe. 

Hierdoor blijft de huid droog en jij dus comfortabel. Ook zal dit bijdragen aan een juiste temperatuur regulatie van het lichaam. Elke ophoping van vocht op de huid kan namelijk weer warmte onttrekken vanuit het lichaam.

Goede onderkleding is in mijn optiek gemaakt van merinowol, dit is een materiaal wat ik iedereen kan aanbevelen omdat het van 100% wol gemaakt word en dus een natuurlijk product is. 

Het merk ArmadilloMerino® is daar een zeer mooi voorbeeld van. Ook is er goede onderkleding van synthetische stoffen zoals bijvoorbeeld polyester (Coolmax) en vele anderen.

Geen katoen mensen!!!

Er is een gezegde in het Engels: Cotton Kills… Dit gezegde komt van mensen die katoenen t-shirts dragen als outdoor onderkleding. 

Wanneer je zweet, absorbeert katoen dit vocht als een spons, en als dit vocht langzaam opdroogt, trekt het de warmte rap uit jouw lichaam. 

Dit is de reden dat je in een katoenen shirt altijd staat te klappertanden als het nat is geworden van de regen of van zweet. 

Zelfs op een redelijke warme lente avond zal dit niet lekker meer zitten. Herken je wat ik zeg? Ik denk het wel..

De midden laag:

De functie van de middenlaag is om isolatie te bieden. Dit is de laag die de warme stilstaande lucht vasthoud tussen deze laag en de onderkleding. 

Ook houd het de koude lucht van buitenaf tegen die anders bij de onderkleding en de huid kan komen.  

Een goede middelste laag is ademend en helpt het vocht weg te voeren (transporteren) van het lichaam of onderkleding naar de buitenste laag.

Micro-fleeces, merino wollen longsleeves, Softshell jassen en dunne geïsoleerde jassen zijn populaire middenlagen. Een dunne fleece of merinowollen shirt kan tijdens de wat mildere omstandigheden ook volstaan. 

Dikkere fleece of softshell jassen zouden geschikt zijn bij frisser weer en bij extreem koud weer zou een beter isolerende jas misschien een beter optie zijn.

In sommige gevallen, als het weer het toelaat, zijn een basis laag en middenlaag alles wat je nodig hebt.

De buitenste laag:

De buitenste laag biedt bescherming tegen wind en regen. De buitenste laag moet waterdicht en ademend zijn om het vocht uit de onderkleding en middenlaag naar buiten te transporteren. 

Het moet ook duurzaam en slijtvast zijn. Het dragen van een rugzak is namelijk een stevige aanslag op de materialen van de buitenste laag! 

Als buitenste laag kan je kiezen voor een softshell of een hardshell jas. Hardshells zijn duurzamer, goed waterdicht maar hebben een minder goed vochtregulerend vermogen. 

Softshell jassen zijn beter in vochtregulatie maar zijn niet zo waterdicht of zo warm als een hardshell. 

Als je twijfelt, en je bent alleen op zoek naar een buitenste laag, dan raad ik toch aan om een hardshell te kopen. Deze is veelzijdiger dan een softshell.

Conclusie:

In lagen kleden is één van de belangrijkste basisbegrippen die het outdoor leven een stuk leuker maken. 

Met laagjes kan je de lichaamstemperatuur reguleren door simpelweg iets aan of juist uit te trekken op het juiste moment. 

Niemand vind het leuk om kou te lijden dus denk na voordat je op pad gaat! 

Groeten Mike en Taiga, Tikaani outdoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *