Hangmat kamperen met… Michiel van Bekkum

Hangmat kamperen met… Dit keer interviewen we Michiel van Bekkum. Michiel is al jaren een bekende op de hangmat kampeer platforms. Hier deelt hij zijn kennis op een fijne manier en maakt op afspraak prachtige custom hangmat materialen met zijn bedrijf Brousse.nl

Laten we gauw kijken wat Michiel allemaal te vertellen heeft!

  • Wie ben je en waar komt jouw liefde voor de outdoors vandaan?

Hoi, ik ben Michiel. Vader van twee en echtgenoot van één. Als kind kwam ik graag buiten en zat al vroeg op scouting. Tijdens de basisschool ging ik vaak met de hond en mijn vriend Geert het bos in om hutten te bouwen en de omgeving te verkennen.
Sindsdien heb ik voornamelijk gekampeerd tijdens de vakanties. Toen Ray Mears op TV kwam, kreeg mijn behoefte om buiten te zijn een naam: bushcraft. In de jaren daarna bleek dat ik vooral graag buiten ben maar om dat bushcraft te noemen… Zoveel kennis heb ik niet. Ik ben gewoon erg graag buiten.

  • Wat is eigenlijk de reden voor jou om de natuur in te trekken en te kamperen?

Ik voel me op mijn gemak als ik groen om me heen heb. Als ik niet lekker in mijn vel zit of het is te druk geweest, is het bos rustig en gastvrij.

All inclusive is geweldig hoor, daar kan ik me prima aan laven. Maar er gaat voor mij weinig boven kamperen. Gelukkig is mijn vrouw ook graag buiten, kampeert nog liever dan ik en zit net zo graag bij een vuurtje.

  • Hoe is jouw liefde voor het hangmatkamperen ontstaan?

Al tijdens mijn studententijd had ik een hangmat dwars in mijn woonkamer hangen. Ik ben speciaal naar Maranon in Amsterdam gereden om die dikke katoenen hangmat op te halen. In 2006 ben ik met Geert naar Zweden geweest en had een net hangmatje bij me. Heerlijk om na een dag zagen, hakken, werken en lopen het gewicht van mijn voeten te halen. Er is weinig zo ontspannend als in een hangmat hangen.
Bij terugkomst heb ik een Hennessy asym gekocht en sliep vanaf toen voornamelijk in een hangmat.

Sindsdien is het plezier van hangen alleen maar meer geworden, zodra ik een mat op kan hangen, slapen of loungen, hangt er één. Of meer.

  • Hangmat kamperen is een hele gave en in Nederland vrij nieuwe manier van kamperen. Kampeer je ook nog wel eens op een andere manier? En zo ja, waarom maak je dan deze keuze?

Met het gezin en tent tijdens weekenden en zomervakanties. We hebben zelfs een kleine kampeertas waar alles in zit voor één tot drie nachten.
Als ik dan toch alleen of met vrienden van het reservaat kan (druk met gezin en andere dingen) dan hang ik het liefst. Maar afhankelijk van de trip slaap ik ook graag op de grond. Tarp, grondzeiltje, matje en slaapzak of topquilt; (wild)kamperen. Deze manier van slapen heeft voor mij misschien nog wel meer charme dan hangen omdat het niet meer basic wordt dan dat.

  • Waar let je op in de keuze van jouw materiaal?


Heb je even? De laatste 8 jaar heb ik heel veel soorten materialen voor tarps, hangmatten en quilts onderzocht en gebruikt. Bij de keuze van het materiaal let ik op functionaliteit, gewicht en kleur.

Ondanks dat silnylon sterker en UV bestendiger is, gebruik ik het liefst silpoly voor mijn tarp omdat het hydrofoob is. Even je tarp schudden waarna de tarp nagenoeg droog is. Maar mijn lievelingstarp is toch een 1.1 oz mountain/MTN silnylon 6.6 wintertarp compleet met sidepullouts en stokken voor extra ruimte. Dit materiaal zit qua wateropname tussen silnylon en silpoly in, maar is vele malen sterker dan silnylon. Silnylon is relatief sterker dan silpoly en het MTN 6.6 silnylon doet daar nog een schepje bovenop. Uiteindelijk is het meer liefhebberij dan dat ik het verschil in de praktijk merk.

Mijn hangmat is een simpele gathered end hammock met een Fronky stijl muggennet, maar wel van 1.2 oz MTN XL Hybrid Ripstop Nylon 6.6. Dit is de ademende versie van het tarpdoek in de Mountain series van ripstopbytheroll. Bij dit materiaal merk ik wel verschil; de stof is lichter dan andere stoffen zonder dat het inlevert op stugheid. Mijn hangmat heeft net voldoende rek dat het het comfort met mijn gewicht ten goede komt. Ik slaap namelijk liever in een wat stuggere hangmat dan een met veel rek. En er zit een toffe ruit ripstop in dat de stof ook voor het oog aantrekkelijk maakt.

Mijn suspension bestaat uit een deel 25mm band en een langer deel dyneema Daisy chain. Knopen leggen gaat me makkelijk af, maar voor mijn primaire slaapmat heb ik voor 22kn karabiners gekozen. De karabiners voorkomen dat regenwater via de suspension naar m’n hangmat sijpelt. Als het heel hard regent, hang ik een dripline aan de karabiners.


Mijn top- en underquilt zijn gemaakt van 1.1 oz ripstop nylon HEXCAM camo (guilty pleasure) en gevuld met 950 cuin NHD, Nikwax hydrofobic down. Het 1.1 oz ripstop nylon is een goede balans tussen gewicht en duurzaamheid. Het dons is een gelukje; een paar jaar geleden wilde ik NHD bij de fabrikant kopen, maar hun MOQ (minumum order quantity) was €15000 (hahaha). Uiteindelijk kon ik bij uitzondering een paar kilo afnemen. NHD is de Maybach onder het dons en volgens de tests neemt het nauwelijks water op.


Mijn 3 seizoenen top- en underquilt kan ik met KAM snaps (drukknoopjes) stacken tot een hele dikke underquilt. Daarbij gebruik ik mijn wintertopquilt. Dan slaap ik lekker warm tussen 25 onder en 15 cm dons boven 🙂.

  • Wat vind je een nadeel aan het kamperen met een hangmat?

Er zit een leercurve in het slapen in een hangmat. Een deel wordt opgelost door sets waarbij de underquilt netjes om de hangmat valt. Die leercurve maakt hangmat slapen aan de andere kant ook weer uitdagend omdat je van alles leert om lekker te slapen.

  • Chillen in een hangmat is één ding, maar om dit ook op de juiste manier te doen zonder de bomen te vernielen en ook nog goed te kunnen slapen is een tweede. Hoe ben je aan deze kennis gekomen?

Veel kennis over hangmat kamperen komt uit de VS; ik heb uren, zelfs dagen op hammockforums.net doorgebracht en las al vroeg over het gebruik van treestraps voor het beschermen van de boom. Bij mijn Hennessy zaten autogordelbanden van 50mm breed. Volgens mij leveren ze die nog steeds. Bij al mijn hangmatten zit een set treestraps van 25mm band.

  • Wat is voor jou het meest favoriete stukje outdoor gear als je de natuur in trekt?

Mijn mes. Messen gebruiken geeft me dagelijks plezier, dus het eerste dat ik pak als ik naar buiten ga is één van mijn bushcraftmessen. Een totaal andere liefhebberij waar net zoveel over te vertellen is. Een hangmat staat op een stevige tweede plaats hoor.

  • Hoe ziet jouw ideale kampeertripje eruit? Ga je het liefst alleen, met het gezin of vrienden? En is dit juist in eigen land of het liefst ver erbuiten?

De afgelopen twintig jaar ben ik in de Benelux, Duitsland, Zweden, Frankrijk, Thailand en Vietnam geweest. Maar uiteindelijk gaat het er voor mij om buiten zijn; ik hou van onze loofbossen en dan staan onze gezinskampeervakanties toch wel heel hoog op de lijst van ideale kampeertrips. Ik slaap in de tent naast mijn vrouw, maar onze jongste slaapt sinds twee jaar in een hangmat.

  • Hoe zorg je voor jezelf onderweg qua eten en drinken en hoe ga je eigenlijk om met persoonlijke verzorging in de wildernis?

Mijn trips zijn vaak niet langer dan twee nachten; douchen of wassen is dan wat mij betreft niet nodig. Stinken doe je toch 😉 Als ik langer weg ben, stap ik een meertje of riviertje in om het zweet en andere viezigheid eraf te spoelen.

Tot vijf jaar geleden nam ik alleen vers voedsel mee. Sinds ik een paar hikers beter heb leren kennen, neem ik ook gevriesdroogde maaltijden mee. Op een langere trip begin ik met verse voeding en als dat op is, ga ik over op gevriesdroogd. Meestal kan ik dan twee dagen vers eten. Als het nodig is, plan ik mijn trip langs een dorp om boodschappen te doen. In Zweden heb ik met Geert twee forellen gevangen en gegeten. Maar we zijn ook naar een dorp tien kilometer verderop gelopen om biefstuk te halen.

Water neem ik, afhankelijk van de trip, mee of ik gebruik één van mijn filters. Water koken op houtvuur doe ik het liefst maar de laatste tien jaar is de natuur merkbaar droger geworden. Helaas maak ik steeds minder vaak vuur in de natuur; bij paalkampeerplaatsen heb ik meer dan eens afgebrande stukken bos gezien. Door onbekendheid met vuur in de natuur, onachtzaamheid of gewoon dom gedrag, maar mijn conclusie is dat ik minder open vuur stook in de droge maanden. Die beginnen al eerder dan je zou vermoeden.

  • Welke grote droom heb jij nog als het gaat om outdoor ervaringen?

Ik rij wekelijks minimaal twee keer per week op de motor naar mijn werk maar ben niet echt een toerrijder.. Twee jaar geleden heb ik het motorkamperen ontdekt en dat wil ik meer gaan doen. Eerst nog korte trips vanwege mijn gezin, later weekjes weg. Alleen. Voordeel is dat ik alle laagvolume en lichtgewicht outdoorgear al heb.

  • De mensen die dit interview lezen, hebben allemaal een passie voor het outdoorleven. Wat zou jij hen graag willen meegeven?

Hahaha, goede vraag, geen idee! Geen wijze woorden; wat je doet is prima 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *