Lesovik. Een klein groot wonder vanuit Polen…

Lesovik – a little big miracle from Poland

Lesovik is een mythisch Oost-Slavisch wezen dat, in de vorm van een bosdemon, het bos op een soms radicale manier beschermt tegen indringers. Ook hangmattenliefhebbers weten dat het om een zeer interessante en vooruitstrevende Poolse fabrikant van outdoor hangmatten en accessoires gaat.
Toegegeven moet worden dat het merk Lesovik nog relatief onbekend is bij het grote publiek, en dat is een beetje jammer, want de hangmatten vallen op door hun betrouwbaarheid, kwaliteit en zeer milieuvriendelijke productie, die het resultaat is van zorgvuldig, langdurig werk, maar ook de overtuiging van de oprichters van het merk over hoe duurzaam geproduceerd kan worden.
Maar laten we Rafał Palowski, de oprichter van het merk Lesovik, rechtstreeks naar dit alles vragen.

 

 "The Leshy" by P. Dobrinin, 1906. Public Domain copyright.

“The Leshy” door P. Dobrinin, 1906. Public Domain copyright.

 

Hallo, Rafal, dank je wel dat je dit interview mogelijk maakt voor de lezers van bikepacking.cz. Laten we meteen naar de eerste vraag gaan. Hoe ben je op de naam Lesovik gekomen?

Hallo iedereen! Bedankt voor de leuke introductie en de kans om wat inzichten te delen.
De naam zelf is een verlengstuk van onze persoonlijke relatie met de natuur. Volgens Slavische legenden was Leshy/Lesovik een rechtvaardige rechter over menselijk gedrag. Wie het woud betrad met slechte daden op zijn naam of een verdorven hart, werd snel gestraft door de beschermgod, die zijn pad vertroebelde, donker en stormachtig weer opriep, of een troep demonische wolven op hem afstuurde. Wie daarentegen een zuiver en nederig hart had, zou door Leshy worden beloond met een open plek in het woud vol zoete vruchten, getuige zijn van de wonderen der natuur, en mogelijk een zeer aangename tijd hebben. Dit is precies wat wij (mijn vrouw Gosia en ik) persoonlijk over de natuur hebben geleerd. Telkens als we onvoorzichtig een bergpas uitdaagden, moesten we ons vanwege een storm terugtrekken, maar als we eenmaal met voldoende nederigheid en ware verwondering reisden, hadden we altijd geluk en beleefden we vreugde, alsof de natuur zelf ons in ruil daarvoor hielp. Dus besloten we Lesia als onze beschermer te nemen. 

 

Bikepacking with hammock in Poland on photo by @bushcraft.jack.

Bikepacking met hangmat in Polen gefotografeerd door @bushcraft.jack.

 

 

Hadden jij en Gosia een duidelijk idee toen jullie het bedrijf begonnen dat jullie hangmatten wilden maken?

Om heel eerlijk te zijn, hadden we dat niet. We hadden geen duidelijk plan. Hangmatten waren in eerste instantie gewoon een hobby toen ik ze begon te naaien tijdens mijn studententijd. Dankzij mijn ontwerpdrang naar meer efficiëntie, betere kwaliteit, evolueerden mijn eerste hangmatontwerpen geleidelijk naar lichtere, comfortabelere en preciezer gemaakte exemplaren. Het belangrijkste was dat ik steeds beter werd. Die periode was ook interessant, omdat ik niet eens wist dat er naast traditionele hangmatten ook speciale outdoor/kampeer hangmatten bestonden. Mijn vrienden, en daarna vrienden van mijn vrienden, begonnen mij te vragen om hangmatten voor hen te maken. Ik denk dat dat het moment was waarop Gosia en ik ons realiseerden dat als hangmatkamperen geschikt was voor mijn vrienden en andere mensen, het een goede universele en praktische oplossing zou zijn. Het was voor ons een teken dat we die stap moesten zetten en officieel met de productie moesten beginnen. En dat is wat er uiteindelijk gebeurde

2012 - Camping on the cliffs in Črni Kal, Slovenia. The photo is from the day when Rafal and Gosia decided to bring Lesovik to life.
2012 – Kamperen op de kliffen van Črni Kal, Slovenië. De foto is genomen op de dag dat Rafal en Gosia besloten Lesovik tot leven te brengen.

 

DE MENSEN WAREN VERBAASD DAT EEN HANGMAT LICHT GENOEG KON ZIJN, MAAR ZE GELOOFDEN HELEMAAL NIET DAT HIJ OOK 250+ KG AAN GEWICHT KON DRAGEN.

 

 

Wat was de respons na de lancering van uw eerste hangmat onder het merk Lesovik? Waren de mensen in Polen toe aan iets anders dan een tent?

De eerste officiële hangmat onder het Lesovik merk was DUCH. Het is hetzelfde model dat we vandaag de dag nog steeds produceren, alleen met kleine veranderingen in de materialen van de ophangingen. Ten tijde van de lancering van DUCH in 2013 waren hangmatten onbestaande op de Poolse outdoormarkt. Alleen hangmatten van Ticket To The Moon waren verkrijgbaar, maar niet in de context van woodcamping. Op dat moment werden hangmatten op de Poolse markt enkel beschouwd als een vrijetijdsaccessoire, zeker niet als een alternatief voor een tent. DD Hammocks zette toen ook zijn eerste stappen, maar werd vooral via forums verspreid. De eerste indrukken waren enthousiast. Mensen waren verbaasd dat een hangmat licht genoeg kon zijn, maar ze geloofden helemaal niet dat hij ook 250+ kg aan gewicht kon dragen. Ze waren ook erg verward door de grootte van het verpakte product. Ik herinner me een man die me ontmoette om zijn bestelling op te halen en toen ik hem de verpakte DUCH overhandigde, bleef hij me aanstaren met de vraag waar de echte hangmat was, omdat hij dacht dat ik hem alleen het ophangsysteem had gegeven.
😁


En of mensen toe waren aan iets anders dan een tent? Ja en nee. Aan de ene kant was de factor “iets anders hebben” aantrekkelijk, maar aan de andere kant maakte de macht der gewoonte (de gewoonte om tenten te gebruiken) de vooruitgang erg traag. Wij hebben hangmatten vooral kunnen verkopen dankzij onze persoonlijke ervaringen en vervolgens dankzij de aanbevelingen van onze vrienden. Alleen op deze manier konden mensen hangmatten zien als een alternatief voor tenten.

2013 - The first public launch of the Spirit Hammock took place during the student holiday week. It happened at the university where Rafal was studying at the time.
2013 – De eerste lancering van de Spirit Hammock vond plaats tijdens een vakantie week voor studenten. Dit was op de universiteit waar Rafal ook studeerde.
2013 - First official bushcraft event "Camp In The Trees", where Lesovik built a hammock camp for ten people. The camp was hanging from two to five meters high in the swamps of the Kampinos National Park.
2013 – Eerste officiële bushcraft evenement “Camp In The Trees”, waar Lesovik een kamp bouwde voor tien personen. Het kamp hing tussen de twee en vijf meter hoog in de moerassen van het Kampinos National Park.

 

IK WIL DE MARKTEN NIET OPHITSEN MET MASSAAL BETAALDE PROMOTIE. HET IS HETZELFDE ALS NIET SNEL EN AGRESSIEF EEN BERGPAS WILLEN BEKLIMMEN, WANT TE VEEL AMBITIE KAN JE GEMAKKELIJK NAAR BENEDEN HALEN.

 

 

 

Het lijkt er echter op dat Lesovik al begint te worden gezien als een van de gerenommeerde Europese merken. Tenminste in sommige landen in West-Europa bent u vrij bekend. Hoe ziet u dat? Waar denkt u dat Lesovik in geslaagd is, en waar heeft u nog veel werk te verzetten?

Ik ben altijd verbaasd als ik hoor dat Lesovik buiten Polen bekend is. Hier in ons land is de situatie duidelijk: we hebben een vrij goede dekking. We staan in enkele outdoormagazines, op zomerfestivals, de grootste outdoorwinkels verkopen onze producten en we worden besproken in veel Facebookgroepen. Maar ik kan niet volledig op de hoogte zijn van wat er buiten Polen gebeurt. Ik ben altijd blij om dergelijk nieuws te horen, vooral als het van gebruikers komt. Ik denk dat het heel positief is omdat het een organische, natuurlijke manier is om naamsbekendheid te verspreiden. Ik wil de markten niet opjagen met massaal betaalde promotie. Het is hetzelfde als niet snel en agressief een bergpas willen beklimmen, want te veel ambitie kan je gemakkelijk naar beneden halen.

Onze grootste internationale successen komen uit Denemarken (waar we onze eerste grote retailpartner hebben getekend) en Nederland (waar een enkele persoon die de Tikaani Outdoor School runt, elk seizoen de verkoop verdubbelt). Nu willen we ook verder uitbreiden in Tsjechië, Slovenië, Duitsland en Zweden. In Tsjechië zien we overigens een veelbelovende samenwerking met nalehko.com, die vanaf dit jaar 2022 ons complete assortiment gaat aanbieden..

 

Spain as experienced by cyclist and traveller @samisauri. In the photo, notice the lightest SUL hammock including Otul Air down insulation, which was developed in collaboration with another Polish brand PAJAK.

Spanje zoals beleefd door fietser en reiziger @samisauri. Op de foto, let op de lichtste SUL hangmat inclusief de Otul Air underquilt, welke is ontwikkeld met een ander Pools merk PAJAK.

 

Summertime by the fastest woman of Race Through Poland 2018 @iza.jedzie. Photo: @marys_marcepan.

Zomertijd met de snelste vrouw van de Race Door Polen 2018 @iza.jedzie. Foto: @marys_marcepan.

 

2015 - Lesovik crew in Sweden.
2015 – Lesovik crew in Sweden.
Mike Hollkamp from the Netherlands, owner of Tikaani Outdoor bushcraft.

Mike Hollkamp uit Nederland, eigenaar van Tikaani Outdoor bushcraft.

Portugal, as captured in a moody image by Polish long-distance cyclist and bikepacker @marys_marcepan.
Portugal, zoals vastgelegd in een impressie door de Poolse lange-afstand fietser en @marys_marcepan.

 

 

Nou, dat is geweldig, we hopen dat het werkt. Rafal, wie zit er achter de kleurenselectie bij Lesovik? Ik moet toegeven dat de tinten groen-olijf, Baltisch blauw of dennenamber er erg fris uitzien, alsof ze altijd al bij de natuur hebben gehoord. Het is goed om af en toe eens iets anders te zien dan de traditionele camouflage.

Dank u, ik ben erg dankbaar dat te horen. Ondanks onze achtergrond in survival/militaire stijl (ik werd in mijn vroege jaren zwaar geïnspireerd door overtollige militaire uitrusting) wilde ik meer vreugde in Lesovik producten verwerken, en dat kun je echt niet doen als je beperkt bent tot olijf, bruin en zwart. 🙂 Al het ontwerpwerk ligt in mijn handen (met uitzondering van het LAB project, waar experimentele producten worden ontwikkeld door de geweldige ontwerper Andrzej Ambroz). Ik probeer ergens tussen rustige, natuurlijke kleuren te manoeuvreren. Het gaat mij erom de levendigheid van emoties te behouden die we kunnen voelen als we naar buiten gaan en vrijuit leven. We willen geen “schreeuwende” neonkleuren die contrasteren met de omringende natuur. Voor onze huidige kleurenselectie maakten we in 2019 een inspirerende reis naar Estland en bezochten we het eiland Hiiumaa. Deze reis heeft een grote impact op ons gemaakt – op een goede manier. Daar kozen we voor Baltic blue en pine amber. En olijfgroen? Dat is een erfenis uit onze beginperiode, maar het is nu al perfect in balans. Het is noch “neon”, noch een gedempt groen.

Three colors of Lesovik: Baltic Blue, Pine Amber, Olive Green.

De drie kleuren van Lesovik: Baltic Blue, Pine Amber, Olive Green.

 

Ik kan u meedelen dat het kleurenselectieproces voor 2023 momenteel aan de gang is. Aangezien dit de tiende verjaardag van het bedrijf zal zijn, wil ik van de gelegenheid gebruik maken om hulde te brengen aan onze geschiedenis en onze wortels. Ik haal mijn belangrijkste inspiratie uit de Poolse Beskiden, waar ik vandaan kom. Het tweede gebied van inspiratie zijn onze vroege pogingen om meer “gewaagde” kleuren op de markt te brengen, beïnvloed door militaire overlevingsthema’s.

Andrzej Ambroz and his LAB project.
Andrzej Ambroz en zijn LAB project.

Vergelijking van de efficientie van twee verschillende ophangsystemen voor hangmatten en de tijd die nodig is om de zelfde set op te zetten als LARVA.

Lesovik LAB Project – Sketch of the LARVA oversized stuff sack for carrying your complete hammock camping setup.

Lesovik LAB Project – Schets van de LARVA oversized stuff sack om je hele hangmat set in één keer mee te nemen.

 

Andrzej Ambroz shows a natural alternative use of LARVA. Well, don't buy it.

Andrzej Ambroz laat een natuurlijk alternatief zien voor het gebruik van de LARVA. Gewoon niet kopen.

 

Lesovik LAB Project - LARVA.

Lesovik LAB Project – LARVA.

Lesovik LAB Project - LARVA.

Lesovik LAB Project – LARVA.

 

IK HAAT DE GIFTIGE MANNELIJKHEID EN VROUWELIJKHEID, DE CULTUS VAN MACHO, CHAUVINISME EN SEKSISME ZO AANWEZIG IN BEPAALDE GEMEENSCHAPPEN. DIT ZIJN DE BELANGRIJKSTE REDENEN WAAROM WIJ BIJ LESOVIK BESLOTEN OM DEZE SPECIALE EDITIE VAN DE DUCH RAINBOW PRIDE HANGMAT AAN TE BIEDEN. DE FONDSEN DIE WE HEBBEN INGEZAMELD ZIJN GEDONEERD AAN DE CAMPAGNE TEGEN HOMOFOBIE.

 

 

De limited edition DUCH hangmat, die verwijst naar de LGBT gemeenschap, kan nu besteld worden op uw website. Hoe kwam u op het idee?

In de afgelopen jaren is de situatie van de LGBT-gemeenschap in Polen steeds slechter geworden. Ons land wordt gerangschikt als het minst LGBT-vriendelijke (of in dit geval: het meest LGBT-antagonistische) van alle EU-landen. Ik ben zo vrij om hier rechtstreeks Mirosława Makuchowska, vicevoorzitter van de Campagne tegen Homofobie, te citeren: “In een paar jaar tijd is de eerdere positieve trend van groeiende acceptatie volledig tenietgedaan door wijdverbreide agressieve homofobe en transfobische propaganda. De waargenomen veranderingen zijn een verwoestend gevolg van de publieke onderdrukking van LGBT’s door rechtse politici tijdens de laatste verkiezingscampagne, daarbij geholpen door radicale geestelijke en fundamentalistische organisaties. Als gevolg daarvan krijgen we steeds vaker te maken met depressie, geweld en uitsluiting, waardoor het veel moeilijker wordt om in onze omgeving te functioneren.”
Ten tweede weten we uit eigen ervaring en observatie dat er onvoorstelbare hoeveelheden haat, soms vermomd als “louter grapjes”, worden verspreid in discussiegroepen en tijdens live bijeenkomsten.
En ik ben er gewoon ziek van, net zoals ik een hekel heb aan de giftige mannelijkheid en vrouwelijkheid, de cultus van de macho, chauvinisme en seksisme die zo aanwezig zijn in bepaalde gemeenschappen. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom wij bij Lesovik besloten om deze speciale editie van de DUCH Rainbow Pride hangmat aan te bieden. De fondsen die we hebben ingezameld zijn gedoneerd aan de Campagne tegen Homofobie.

Lesovik DUCH Rainbow Pride hammock
De uitgave van de the limited version van de Lesovik DUCH Rainbow Pride hangmat vond plaats tijdens de Pride Month en was de aller eerste actie van een Pools outdoor merk dat direct steun uitsprak voor de LGBT community in Polen!
Geïnteresseerden kunnen de details van de problemen van de Poolse LGBTA community hier lezen.

Lesovik DUCH Rainbow Pride hammock.
Lesovik DUCH Rainbow Pride hammock.
Lesovik DUCH Rainbow Pride hammock.
Lesovik DUCH Rainbow Pride hammock.

 

 

Naast standaard hangmatten richt Lesovik zich ook op de ultralight liefhebbersgemeenschap, waar jullie specifiek de SUL hangmat aanbieden. Wat zou je erover zeggen en hoe denk je dat hij zich staande houdt ten opzichte van de concurrentie?

Ultralight is de natuurlijke keuze als je de ambitie hebt om ver en snel te gaan. Als ik deelneem aan een ultra-afstand wielerwedstrijd, staat elke 100g gelijk aan één volledig voedzame maaltijd. Voor langeafstandswandelen is de dagelijkse waarde van een voedzame maaltijd ongeveer 500 g. Sommige van de trails die ik in mijn leven heb gewandeld, zouden bijna onmogelijk te voltooien zijn als ik ze met zware middelen zou doen. Zo zou het voor mij persoonlijk onmogelijk zijn om de Kungsleden in Zweden te bewandelen of de Badlands in Spanje op een ultralichte grindweg te fietsen.

Onze ultralichte hangmat is de SUL (en zijn voorganger UL2): het is de lichtste maar niet “dom licht” hangmat in de wereld, en we zijn in staat om het aan te bieden met behulp van betaalbare materialen en technologie, waardoor het toegankelijk is voor iedereen. Met ‘dom licht’ verwijs ik vooral naar oneerlijke praktijken op de markt, waar sommige van de grootste merken klanten hebben misleid met hangmatten die 120 gram wegen, maar dit gewicht is bereikt door de hangmat letterlijk in te korten tot onbruikbare afmetingen (de eerste STS Monolite hangmat was 240 cm lang en het merk ‘vergat’ het ophangsysteem mee te nemen, wat tot 400 gram toevoegt voor de set), of door stof te kiezen die alleen voor slaapzakken gebruikt zou kunnen worden. Dus daar is de SUL: een hangmat op ware grootte van 300×145 cm, gemaakt van een superademende doorlopende vezel genaamd Monofil en met een compleet Whoopie Slings ophangsysteem, inclusief 20 mm brede boomlussen en aluminium pinnen in plaats van standaard karabijnhaken. Dit was overigens de meest verstandige keuze die ik had kunnen maken. Ik had Dyneema straps en titanium clips kunnen gebruiken, maar dan zou de prijs waanzinnig hoog zijn geworden. En dat wilde ik niet.

Lesovik SUL – in 2021 one of the lightest hammocks in the world.

Lesovik SUL – in 2021 één van de lichtste hangmatten ter wereld.

 

MIJN EIGEN POOLSE VERTALING VAN HET WOORD “RIDGELINE” (“CIĘCIWA” – BOOGPEES), DAT DESTIJDS GEEN VERGELIJKBARE VERTALING HAD, WORDT NU ALGEMEEN GEBRUIKT EN AANVAARD ALS STANDAARDTERMINOLOGIE.

 

 

Rafal, de Draka hangmat is zeker aan de top van je hangmat assortiment. Hoe is hij ontstaan en zou je hem aanbevelen voor reizen het hele jaar door?

Ik ben trots op de DRAKA vanwege zijn superieure ergonomie, zorgvuldig geselecteerde details en uitstekende uitvoering van het naaiproces. DRAKA is een compleet systeem dat de gebruiker bijna alles biedt wat hij zich kan wensen in een hangmat. De stof is ademend, rekt praktisch niet uit en de slaapruimte is zeer breed. Het muskietennet is afgewerkt met een op maat gemaakte, tweezijdig afneembare rits. Op het moment dat we DRAKA lanceerden, was het de enige hangmat met een volledig verwijderbaar muskietennet in Polen. Vanaf 2018 zijn we voortdurend bezig met het evolueren van DRAKA, maar meestal zijn dit kleine updates, zoals het veranderen van de hoeken van de zijtrekkers, het kiezen van effectievere elastische koorden, het gebruik van de juiste kleuren van plastic elementen voor een betere bruikbaarheid. Geloof me, er is een lange lijst van kleine details die samen een geweldig product maken, maar dat is stof voor een heel nieuw artikel.
Ja, ik zou deze hangmat aanraden voor reizen het hele jaar door. Het is een persoonlijke oase van rust en comfort na een lange rit, en je kunt erop vertrouwen dat ik de DRAKA gebruik op mijn niet-racende ultralight bikepacking tochten, zoals mijn Letland-Estonia route en terug in 6 dagen afgelopen zomer. Ik heb nooit problemen gehad met het gebruik van deze hangmat, geen enkel obstakel deed zich voor en de ervaring was naadloos, zelfs na een rit van 260 km op één dag. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe moe ik was en ik was echt blij dat de Draka mijn vriend was gedurende de hele rit.
Mijn persoonlijke line-up voor niet-racing bikepacking is DRAKA + HEKSA + LARVA + HUBA + OTUL Lite. Dat is hoe ik het vaakst rijd.

Flagship of Lesovik - DRAKA hammock.

Vlaggenschip van Lesovik – DRAKA hangmat.

My own setup while travelling in Estonia.
Mijn eigen setup tijdens een reis door Estland.
My gravel bike after about 700 km through Estonia.
Mijn ATB na zo’n 700 kilometer door Estland.
On my way back home I cross the border between Lithuania and Estonia.
Onderweg naar huis kom ik op de grens tussen Litouwen en Estland.

 

Maar er is nog een product dat ik in verband met Lesovik zou willen noemen, dat absoluut iets bijzonders is. Hoewel het misschien lijkt dat er vandaag de dag niets bijzonders is aan de basis synthetische hangmatisolatie, was het Lesovik dat in 2015 echt een noviteit en tegenwoordig een standaard op de Poolse markt introduceerde in de vorm van OTUL-isolatie voor hangmatten. Kort na de lancering werd de term OTUL zelfs een vaste waarde in Polen als label voor elke isolatie van andere fabrikanten. Maar onze directe invloed op de markt houdt daar niet op. Mijn eigen Poolse vertaling van het woord “RIDGELINE” (“cięciwa” – boogpees), dat destijds geen vergelijkbare vertaling had, wordt nu op grote schaal gebruikt en geaccepteerd als standaard terminologie. Wij waren ook het eerste merk dat Dyneema splicing bij het grote publiek introduceerde.

The first prototype of OTUL insulation.
Het eerste prototype van OTUL isolatie.

The first production version of OTUL insulation.
De eerste productie versie van OTUL isolatie.
An alternative way of using the first versions of OTUL insulation.

Een andere manier om de eerste versies van OTUL isolatie te gebruiken.

 

 

Als vervolg op eerdere vragen. Welke complete hangmat en tarp setup zou je aanraden voor ultralight racen?

Voor ultralichte afstandsfietswedstrijden kies ik altijd SUL (300 g) + HEKSA (505 g) + luchtmatras in plaats van onderdeken. Ik neem de luchtmatras omdat er in sommige etappes geen mogelijkheid is om de hangmat op te hangen. Met andere woorden, ik neem slechts een mininum voor een nog comfortabele slaap. Als je zeker bent van de mogelijkheid om een hangmat op te hangen en je bent niet aan het racen, is het zeker beter om OTUL Air isolatie (350 g) te gebruiken en het slaapmatje thuis te laten.

2021 - SUL hammock test in Divoká Šárka, Prague.
2021 – SUL hangmat test in Divoká Šárka, Praag.

Werkt u bij de ontwikkeling van uw producten ook samen met andere bedrijven?

Ja, ik hou van het idee om kennis en ervaring te combineren om iets nieuws te creëren. Door het beste van twee bedrijven te gebruiken, kunnen we iets bereiken dat totaal onbereikbaar zou zijn als we alleen zouden werken. en ik denk niet dat het een verstandige keuze is om te proberen het wiel opnieuw uit te vinden als je maatje een high-performance, race wielen bedrijf runt. 🙂 Dit was precies de reden waarom ik onze vrienden van PAJAK vroeg om samen te werken aan de ontwikkeling van OTUL Air down filed underquilt. Ik ken ze al jaren en was me ervan bewust hoeveel tijd, testen en moeite het kost om precieze en functionele isolatie te maken.
De samenwerking met PAJAK is daar slechts één voorbeeld van. In de nabije toekomst zijn we van plan om andere samenwerkingsprojecten voor te stellen die al lopen, maar vanwege interne afspraken kan ik de details van sommige daarvan niet onthullen. Wat ik wel kan onthullen is dat we een zeer creatief project zullen starten. Het heeft iets te maken met het feit dat ik de laatste jaren geweldige tattoo- en illustratiekunstenaars heb ontmoet met wie we snel bevriend zijn geraakt. Weet je nog dat ik aan het begin van het interview zei dat ik iets wilde ontwerpen? Stel je nu vier ontwerpers voor die dezelfde affiniteit delen met de natuur. Laat me je verrassen.

 

Lesovik DUCH equipped with OTUL AIR down filled underquilt.

Lesovik DUCH uitgerust met OTUL AIR down filled underquilt.

 

 

Dus verdraag het wachten maar, het worden weer zenuwen 🙂 Afgezien van het ontwerp, was ik persoonlijk onder de indruk van de hoge kwaliteit van het vakmanschap van jullie hangmatten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het stikwerk, dat naar mijn mening van een uitstekend niveau is. Hoe controleert u de kwaliteit van uw producten?

Ik heb een vertrouwde productiefaciliteit. Onze belangrijkste productiemanagers zijn Marek Tatulinski en Joanna Tatulinska. Beiden hebben vele jaren ervaring in de naaitechniek, het managen en leiden van het hele productieproces. Ze weten gewoon hoe ze een bekwame werknemer moeten selecteren, hem tevreden moeten houden en in ruil daarvoor een uitstekende kwaliteit verwachten. Onze producten worden uitsluitend in Polen vervaardigd in vier verschillende naaifabrieken en de basis van elk van deze fabrieken is persoonlijk contact. Geen enkele werknemer is slechts een nummer op een rooster. Wij zijn onderling communicerende mensen die elkaar zeer vertrouwen en beseffen dat het ons gemeenschappelijk belang is om superieure kwaliteit te leveren, wat leidt tot het winnen van het vertrouwen van de klant, dat bij iedereen terugkomt in de vorm van meer vraag. Eerlijk werken is de echte winst voor Lesovik, want dat is de enige manier waarop je kwaliteit kunt blijven leveren.

De tweede lijn is de assemblagefase, die we ook zelf verzorgen. DRAKA is daar een goed voorbeeld van, want het ophangsysteem moet in DRAKA met de hand worden geïnstalleerd, wat betekent dat elk product op onze tafel terechtkomt voordat het wordt verpakt. Zelfs DRAKA, dat u op uw redactie test, is door mijn handen gegaan 🙂
We werken weliswaar volgens een strak en relatief kort productieschema, maar omdat we dagelijks de partijen producten bijhouden, kan er snel en direct worden gereageerd op een mogelijk kwaliteitsgebrek zodra dat zich voordoet.

Mr. Marek Tatulinski captured during seam sealing.
Mr. Marek Tatulinski gefotografeerd tijdens het naadafdichten.
Mrs. Joanna Tatulinska supervises the seamstresses.
Mrs. Joanna Tatulinska overziet de naaisters.
Seamstresses working on Lesovik tarpaulins.

Naaisters werken aan Lesovik tarps.

 

DE INVOER VAN AFGEWERKTE PRODUCTEN UIT HET ANDERE CONTINENT VERBRUIKT MEER ENERGIE EN HEEFT EEN GROTER MILIEUEFFECT DAN DE INVOER VAN UITSLUITEND MATERIALEN.

 

U zei al dat Lesovik de productie uitsluitend in Polen heeft. Waarom heeft u besloten om deze meer gecompliceerde route te nemen? Zou het niet beter zijn geweest om het hoofdkantoor in Europa te hebben en de productie in een Aziatisch land?

Het is goed dat u mij deze vraag stelt, het is erg belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat lokale productie veel voordelen biedt. We kunnen bijvoorbeeld flexibeler zijn wat betreft aantallen en planning. Ik kan de productieschema’s wekelijks of zelfs dagelijks laten roteren. We worden ook niet beperkt door minimumbestelhoeveelheden (MOQ’s) en doorlooptijden, want sommige producten zouden we zelfs nooit op de markt kunnen brengen als we MOQ’s van 500 en een doorlooptijd van 6 maanden hadden. Ik weet dat we een lokale geest hebben – je hoeft maar naar een Lesovik-product te kijken en je kunt letterlijk voelen dat het uniek is. Aan de andere kant zal een productie in Azië er hetzelfde uitzien als die van andere merken (neem de TTTM, ENO en AMAZONAS hangmat en probeer maar eens een verschil tussen hen te vinden).

Dan is er economisch particularisme, waarbij ons doel is om lokale werknemers en economie te ondersteunen, omdat er dan meer geld in Polen/EU blijft. Lokale productie is ook milieuvriendelijker. Omgekeerd verbruikt het importeren van eindproducten uit het andere continent meer energie en heeft het een groter milieueffect dan het importeren van alleen materialen. Wij zijn ook beter bestand tegen de gevolgen van de covide – hoewel wij het zwaar te verduren hebben gehad door de hogere prijzen en de vertragingen bij de leveringen (soms tot 7 weken in tijden van grote productie). Maar wij zijn in staat geweest een constante aanvoer en een even stabiele productie te handhaven (geen personeelsinkrimpingen!). Zelfs in tijden van hoogconjunctuur kunnen wij onze producten bijna perfect op tijd leveren, tot grote tevredenheid van onze partners en klanten.

En als laatste punt zou ik willen opmerken dat de markt momenteel sterk aan het veranderen is. Bedrijven die in de EU gevestigd zijn, krijgen meer vertrouwen en soms zijn potentiële partners verbaasd dat kwaliteitsproducten zoals Lesovik daadwerkelijk in Polen worden gemaakt. Maar de belangrijkste reden is heel persoonlijk: ik heb het gevoel dat het bedrijf echt van ons is.

Sometimes we have to join in.

Soms moeten we ook meedoen.

The flag of Poland is always sewn only by us in our home studio. I hope the reasons are clear.
De aanwezigheid van de Poolse vlag stuurt een duidelijke boodschap uit over de origine van dit EU product, wat je maar zeldzaam ziet in de wereld van geïmporteerde goederen.

 

 

En wat zijn de plannen voor Lesovik in de toekomst? Waar kunnen we naar uitkijken?

Je kunt er zeker van zijn dat we de kernidentiteit van Lesovik in dezelfde geest zullen behouden. We zullen doorgaan met het idee om mensen op de meest gemakkelijke manier dichter bij de natuur te brengen door hun ervaringen te ondersteunen met kwalitatieve, goed doordachte en uitgevoerde producten, en we zullen onze educatieve rol behouden. We willen hetzelfde evenwichtige tempo van onze ontwikkeling aanhouden, gebaseerd op organische groei zonder overhaasting. We zullen loyaal blijven aan onze fans en klanten.

Wat specifieke producten betreft, kan ik nu niet te veel zeggen, want anders overdrijven we. Er zijn plannen en bepaalde processen aan de gang die veelbelovend lijken, zowel op het gebied van design (kleuren, patronen) als technologie (we gaan geleidelijk over op gerecycleerde materialen, stoffen en verpakkingen).

En zoals ik al zei, naderen we het tienjarig bestaan van Lesovik. Dat zal zijn in 2023, wanneer we van plan zijn om onze fans en supporters uit te nodigen voor LESOVISKO, een openluchtfestival in het bos dat een voortzetting zal zijn van het kamp voor onze vijfde verjaardag dat we in 2018 hebben gehouden. Ik voel de muziek al van tussen de bomen komen, net alsof het kloppend hart van het bos iedereen uitnodigt om mee te gaan naar het bos.

 

 

Rafal, namens de redactie van Bikepacking.cz, nogmaals bedankt dat je de tijd hebt genomen voor dit interview en ik wens jou en Lesovik toe dat alle plannen waarover jullie hebben gesproken, worden verwezenlijkt. Misschien zullen we elkaar uiteindelijk persoonlijk ontmoeten op jullie jubileum.

Heel erg bedankt voor het interview! Een soort van kamp of nachtelijke fietstocht zou een mooie gelegenheid zijn om meer inzichten met jullie te delen.

Rafal Palowski,
Lesovik

Vertaald door Mike,
BackpackingLight.nl


Origineel artikel in het Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *